Hoeveel kost een appartement verhuren?

Hoeveel kost een appartement verhuren?

Een appartement verhuren is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Gewoonlijk verhuur je in de eerste plaats om geld te verdienen aan je vastgoed. Je hebt echter ook kosten wanneer je verhuurt. Zo zijn er kosten die je moet maken voordat je kan verhuren, maar ook kosten die jij als eigenaar moet betalen wanneer het pand verhuurd is. We gidsen jou hier door het hele verhuurproces en geven je een beeld van alle kosten.

Verplichte kosten vóór het verhuren van een appartement

Om te beginnen, moet je je appartement verhuurklaar maken. Er zijn hier verplichte kosten en optionele kosten, waardoor je deels zelf in de hand hebt hoeveel je extra gaat investeren.

Een belangrijke verplichte kost voor het verhuren van een appartement is het energieprestatiecertificaat, oftewel het EPC-certificaat. Dit is namelijk wettelijk verplicht en je kan als eigenaar een boete krijgen wanneer je geen geldig certificaat hebt. De prijs om een EPC-certificaat te laten opmaken, hangt af van je woning. Je kan een offerte opvragen en controlemoment vastleggen via de website van het OCB. Hou er tot slot rekening mee dat een EPC-certificaat tien jaar geldig is. Dat is ook de reden waarom je van de software van SNDQ een melding krijgt wanneer de vervaldatum nadert.

Deze tweede kost is in theorie niet verplicht, maar inmiddels moet je hierin investeren om je appartement te verhuren. Dan hebben we het over de zichtbaarheid voor kandidaat huurders op immowebsites. Je kan alles uit handen geven en een makelaar inschakelen of zelf een zoekertje plaatsen op websites zoals Immoweb. Je kan voor enkele tientallen euro’s per maand al een zoekertje plaatsen, terwijl een makelaar dan weer enkele honderden euro’s kost. Hoe snel je pand verhuurd wordt, hangt af van het aanbod en de vraag van potentiële huurders in die regio. Sneller je woning verhuren, is natuurlijk altijd beter, want aan een leegstaand pand verdien je niets. Wees dus zeker niet bang om voldoende te investeren om snel huurders te vinden.

Optionele kosten vóór het verhuren van een appartement

Daarnaast zijn er de renovatie- en opknapkosten. De kosten zullen invloed hebben op de huurprijs en interesse van potentiële huurders. Denk dus goed na over deze investering. Zijn de oorspronkelijk witte muren niet meer zo wit en zitten er hier en daar barsten in de vloer? In dit geval kan je naar de doe-het-zelfwinkel. Zo kan je met een paar honderd euro voor verf, kwasten, muurvuller en plamuurmessen de boel opknappen. Als je daardoor de huurprijs met 25 euro kan verhogen, is die investering snel terugverdiend.

Terugkerende (verplichte) kosten tijdens het verhuren

Wanneer je appartement verhuurd is, zijn de grootste kosten achter de rug. Vergeet echter niet dat jij als eigenaar nog moet instaan voor bepaalde verplichte, al dan niet terugkerende, kosten. 

Zo is er in de eerste plaats de onroerende voorheffing. Omdat jij de eigenaar bent, moet je jaarlijks deze kost betalen. Bovendien is het bij wet verboden om deze kost (gedeeltelijk) door te rekenen aan de huurder.

Ten tweede zijn er de kosten van de syndicus. Die hangen af van het type syndicus en van de grootte van de vereniging van mede-eigendom. Heb je een vrijwillige syndicus? Dan zullen de kosten beperkt zijn en voornamelijk bestaan uit administratieve kosten zoals postzegels, inktpatronen etc. Bij een professionele syndicus kunnen de kosten hoger oplopen. Deze kosten kan je volgens het Vlaams Woninghuurdecreet van 2019 voor 34% doorrekenen aan de huurder. Gewoonlijk worden deze ondergebracht in de maandelijkse vaste kosten die bovenop de huur betaald moeten worden.

Als derde vermelden we nog kort het kadastraal inkomen van je woning. Dat stijgt natuurlijk van zodra je die verhuurt en dat bedrag wordt opgeteld bij je standaardinkomen. Zoals we allemaal weten: stijgt je inkomen, dan stijgen je belastingen. Sommigen beschouwen dit als kost terwijl anderen gewoon zien als deel van de belastingen die je sowieso al betaalde. Hoe dan ook, mag je deze extra kosten eveneens niet doorrekenen aan de huurder.

Tot slot moet je in een appartement rekening houden met het reservefonds van de vereniging van mede-eigendom. Dit fonds wordt gebruikt wanneer er reparaties of renovaties moeten gebeuren aan gemeenschappelijke delen, zodat de eigenaars niet plots een grote som geld moeten neerleggen. Een reservefonds is niet verplicht, maar hou er rekening mee dat dit soort kosten wel door jou als eigenaar betaald moeten worden.

Mogelijke kosten tijdens het verhuren

Tot slot zijn er nog de onderhoudskosten voor jouw appartement. Afhankelijk van het vereiste onderhoud, kan je deze kosten doorrekenen aan de huurder. Wanneer de ingebouwde oven in de keuken wegens ouderdom en slijtage kapot gaat, dan zijn de nieuwe inbouwoven en eventuele installatiekosten voor jouw rekening. De verplichte controle van de gasketel kan je dan weer wel doorrekenen aan de huurder.

Overzicht kosten bij het verhuren van een appartement

Hieronder vind je een tabel met het overzicht van alle kosten:


Om een duidelijk overzicht te krijgen van het geld je netto verdient aan je appartement, heeft SNDQ een uitgebreide software om je financiën te beheren. Upload facturen, wijs uitgaven of inkomsten toe aan een of meerdere panden en onze software creëert automatisch een overzicht per week, maand, jaar of een zelf gekozen periode. Zo weet jij exact hoeveel je verdient aan je appartement.

Een uniek aanbod

Krijg nu al toegang

Krijg toegang tot het nieuwste vastgoedbeheer platform en ontdek zelf het eenvoud.

Early access