Hoe werkt online vastgoedbeheer?
Hoe werkt online vastgoedbeheer?
Vastgoed beheren, onroerend goed kopen, verkopen, woningen huren en verhuren, het zijn zaken die al decennia lang meegaan. Het principe bestaat dan wel al jaren, maar de regels en wetgeving zijn al meermaals veranderd, waardoor het alsmaar complexer wordt. Gelukkig zijn er bedrijven die software voor vastgoedbeheer ontwikkelen, zodat jij minder tijd verliest en meer geld verdient aan jouw investering.
Wat is “online” vastgoedbeheer?
De benaming zegt het eigenlijk al. Met online vastgoedbeheer maak je gebruik van programma’s en software op het internet. In technische termen, noemen we dit een SaaS-oplossing, oftewel Software as a Service. Dit wil zeggen dat je een maandelijks bedrag betaalt om het programma te kunnen gebruiken, waar en wanneer je maar wil, ook op je smartphone. Dit type programma heeft vaak geen installatiekosten. Je hoeft dus niet te betalen voor een installateur die bij je langskomt om het programma op je computer te installeren. In de plaats daarvan werken SaaS-oplossingen vaak met abonnementsformules. Dit kunnen maand- of jaarabonnementen zijn. Wil je je abonnement beëindigen of loopt het af? Dan kan je de software niet langer gebruiken.
Werking in de praktijk
Stel dat je een abonnement afsluit (of een gratis proefperiode opstart), wat gebeurt er dan? Aanvankelijk ga jij de setup voor je rekening moeten nemen en al je panden in het systeem zetten. Dit intensieve werk wordt achteraf beloond want hierna ga jij amper moeten omkijken naar je vastgoed. Op basis van de ingevoerde gegevens kan vastgoedbeheersoftware in enkele klikken een reminder sturen naar een huurder die laat betaald heeft, de indexering van je huurcontracten automatisch berekenen, aangetekende brieven versturen en meer. Soms zijn er extra functies die niet rechtstreeks met vastgoedbeheer te maken hebben, maar toch goed van pas kunnen komen. Zo heeft de software SNDQ een all-in-one inbox waar jij je sms’en, mails en WhatsApp-berichten tegelijk kan opvolgen zonder voortdurend van de ene app naar de andere te springen.
Is software voor vastgoedbeheer duur?
De kostprijs van online vastgoedbeheer wordt gewoonlijk berekend op basis van je gebruik. Dit kan bijvoorbeeld gebaseerd zijn op het aantal panden dat je beheert. De vastgoedbeheersoftware van SNDQ gebruikt dit soort tarief. Je betaalt per pand dat je met de software beheert en hoe meer panden je hebt, hoe lager de kostprijs per pand wordt. Als je één pand beheert, betaal hier een maandelijks bedrag van 5 euro. Beheer je meer dan 500 panden? Dan zakt de prijs per pand naar 1 euro. Daarnaast worden er soms extra kosten aangerekend. Zo betaal je bij Rentio bij bepaalde acties die je uitvoert met de software, zoals een huurcontract aanmaken. Pas tot slot goed op opstartkosten: sommige programma’s verstoppen die kosten in de kleine lettertjes en zijn minder interessant als je weinig panden beheert. Lees dus altijd goed de voorwaarden zodat je geen verrassingen krijgt bij de eerste facturatie.
Gratis software voor vastgoedbeheer
Iedereen houdt van gratis dingen en er bestaan daarom ook gratis programma’s voor vastgoedbeheer. Deze gratis softwarepakketten zijn echter vaak onvolledig en/of werken met een paywall. In sommige gevallen is dit voldoende als je één of twee panden hebt, maar wie tientallen panden heeft, kijkt toch beter naar betalende software. De meeste vastgoedbeheersoftware werkt trouwens met gratis proefperiodes. Bij SNDQ kan je bijvoorbeeld twee weken de software uitproberen zonder verdere verplichtingen. Let hier ook goed op als je op voorhand al creditcardgegevens moet ingeven. Dit gebeurt vaak bij software die je automatisch op het betaalde abonnement zet wanneer je proefperiode afloopt.
Kijk goed naar de ondersteunde regio’s
Hou bij het kiezen vastgoedbeheersoftware altijd rekening met de ondersteunde regio’s. Ga er bijvoorbeeld niet van uit dat een app in het Nederlands altijd in Vlaanderen gebruikt kan worden. Er zijn namelijk grote verschillen tussen de wetgevingen en regels per land. Let hier vooral goed op wanneer je internationale spelers gaat bekijken. Gewoonlijk kan je op hun website informatie vinden over de landen waar hun software gebruikt kan worden. Bij twijfel neem je best contact op met de klantendienst voordat je helemaal verkocht bent aan een programma dat je helemaal niet kan gebruiken.